Lengyel filmcsemegék az Ernst Múzeumban!

Natalia LL kiállításával beköltözött az Ernst Múzeumban a lengyel művészet!

Kéthetente szerdán pedig a lengyel filmművészet klasszikusaival és friss filmjeivel ismerkedhetsz meg, melyekben továbbra is a testiség van a főszerepben.

EROTIKA ÉS INTIMITÁS MINDÖRÖKKÉ a filmekben is!

Vetítésre kerülő filmjeink:

január 25., szerda 19 óra
Az érem másik oldala / Rewers
(R: Borys Lankosz, 2009, 99’, magyar felirattal)
A filmet bemutatja: Mátyás Péter filmesztéta
http://www.youtube.com/watch?v=RGGtjec0eC4

Ez a mű a Lengyel Játékfilm Fesztiválon tizenegy kategóriában aratott elismerést, majd a Sas Lengyel Filmdíj kilencszeres kitüntetettje lett. Borys Lankosz úgy helyezi történetét a sztálini-korszakba, hogy közben lenyűgöző feketekomédiát teremt. Főszereplője Sabina, akinek anyja minden eszközt megragad, hogy lányának megfelelő férjet találjon. A férjjelöltek közül azonban senki sem kelti fel Sabina érdeklődését, mígnem egy napon színre lép az elbűvölő, intelligens és ördögien jóképű Bronisław, akinek felbukkanása számos meglepő, olykor vérfagyasztó, a női természet sötét oldalát megmutató esemény előidézője lesz.

február 8., szerda 19 óra
Szexmisszió / Seksmisja
(R: Juliusz Machulski, 1984, 120’, magyarul beszélő)
A filmet bemutatja: Varró Attila filmesztéta
http://www.youtube.com/watch?v=9wYoyyi6cOo&feature=related

A komoly hagyományokkal rendelkező lengyel tudományos fantasztikus film vitathatatlanul legnagyobb kultuszműve – a keleti blokk sci-fi terméséhez híven – a disztópiában talált rá saját társadalmi viszonyainak műfaji modellezésére. Az ötvenéves hibernációból felébredt két tudóshős a 3. Világháború pusztítása után egy kizárólag nőkből álló világban találja magát, és utolsó túlélő férfiakként egész nemük létjogosultságát kell bebizonyítaniuk az ellenséges amazonok szép új világában. Juliusz Machulski, híres műfajkísérleteihez hasonlóan (mint a Vabank gengszterfilmje, vagy a Kingsize fantasy-je), a komoly, filozofikus eszmefuttatások helyett itt a szatíra eszközét használja, szórakoztató zsánerfilmje mégis igen sokat elárul a 80-as évek Lengyelországáról.

február 22., szerda 19 óra
Übü király / Ubu król
(R: Piotr Szulkin, 2003, 90’, magyarul beszélő)
A filmet bemutatja: Varga Balázs filmesztéta
http://www.youtube.com/watch?v=kZSkyvTAJ3Y

Az Übü királyt szerzője, Alfred Jarry így mutatja be: „A Platón megkülönböztette három lélek – fej, szív, bendő – közül csupán ez utóbbi nem embrionális benne.” Primitív koponya, akinek legfőbb bűne a kapzsiság. Bulimiásként az egész világot felzabálná, bendőjében átalakítaná. Übü groteszk és aljas lény, „sem ember, sem állat, nem egészen démon: kísértet és bábfigura, a zsarnokság megtestesítőjének tetszik.”
Az abszurd irodalom egyik alapművének filmes adaptációja, lengyel olvasata a kelet-európai totalitárius rendszerek összeomlása után is izgalmas és aktuális, mert problémafelvetése örök, sajnos újból és újból visszatérő kérdéseket érint.

március 7., szerda 19 óra
Négy éjszaka Annával / Cztery noce z Anną
(R: Jerzy Skolimowski, 2008, 90’, magyarul beszélő)
A filmet bemutatja: Cieklisnski Sándor filmesztéta
http://www.youtube.com/watch?v=Irj2jSvUrjE

A világhírű rendező, Jerzy Skolimowski tizenhét év hallgatás után forgatott filmjében a kisvárosi szemétégető alkalmazottja, Leon szerelmes lesz egy ápolónőbe, akit megszállottan próbál megközelíteni. Éjjelente az ablakon keresztül bemászik a szobájába és hosszú órákat tölt el az alvó nő mellett. Látogatásai során egyre nagyobb bátorságra tesz szert ebben az abszurd helyzetben. A rendezés a francia „Le Monde” jellemzése szerint a szürreális thriller hangulatát ötvözi a tragikomikus farce-szal, miközben Alfred Hitchcock és Bruno Daumont filmjeinek egyértelmű hatását érezzük.
Az Ernst Múzeum és a Műcsarnok filmvetítéseire 8 alkalmas bérlet váltható! Ára: 2500 Forint, belépőjegyek ára alkalmanként: 800 Forint.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: