Filmek az Átfestett ikonokon

Kelemen Károly kiállításán is vár a rendszeres filmsorozatunk, aminek célja, hogy egy más szemszögből nyújtson segítséget a kiállítás képeinek értelmezésében!

Íme a programok:

2012. május 9. 19 óra

Jim Jarmush: Halott ember (Dead Man, 129 perc, 1995 )

Előadó: Varró Attila

Az amerikai független film emblematikus alkotója a 90-es években felhagyott korábbi kisrealista sorsdrámáival és a legnagyobb amerikai férfimítoszokat helyezte boncasztalára olyan markáns filmzsánerek keretében, mint a western (Halott ember), a gengszterfilm (Szellemkutya) vagy a férfimelodráma (Hervadó virágok). A szériaindító Halott ember a vadnyugati eszmények totális kifordítása hol halkszavú melankóliával, hol groteszk burleszkbetétekben, főszerepben egy keletről érkezett kisemberrel, aki egzisztencialista vándorútja során az amerikai rengetegben nem csupán műfajok és hangnemek között folytat állandó határátlépést, de élet és halál között is.

Ízelítő találsz a filmből ITT!

2012 június 6. 19:00

Bódy Gábor: Amerika anzix (92 perc, 1975 )

Előadó: Gelencsér Gábor

A film a magyar történelemben ismétlődő, újra és újra visszatérő nemzeti sorsdrámáról szól. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után emigrációba kényszerült, a harcot hivatalos forradalmárként a világ különböző részein folytató katonák története 1865-ben, Amerikában végpontra jutott. Észak és Dél háborúja befejezéshez közeledik, az újabb harcot már a Pacific vasúttársaság vívja a tudomány és a haladás nevében a távolság – és az indiánok – legyőzéséért. A film három típust mutat meg ebben a helyzetben, három lehetséges sorsvonalat rajzol elénk: az idealista Boldogh hazatér, a realista Fiala elfogadja a felajánlott állást, s immár civilként végzi ugyanazt, amit eddig katonaként, a fatalista Vereczky sorsa pedig ostobán és tragikusan beteljesedik. Erdély Miklós az Amerikai anzixról szóló írásában így jellemezte Bódy első egészestés experimentális játékfilmjét: „A felborzolt felület alatt végig érezhető egy megtagadott kalandfilm jelenléte. A film fölött, tőle mintegy leválva lebeg művészi lényege, amely a film nézése közben szinte soha, sokkal inkább egy fájdalmas szorongásos emlék formájában nyilatkozik meg.”

Ízelítő a filmből ITT!

2012 június 20. 19:00

Alain Robbe-Grillet: A szép fogolynő (La belle captive, 90 perc, 1983)

Előadó: Cieklinski Sándor

Alain Robbe-Grillet a francia ‘új regény’ egyik legfontosabb szerzője, aki az irodalmi újításokat rendezőként a filmjeiben is alkalmazza. A film főszereplője Walter, egy titkosügynök, vele történnek meg olyan események, amelyekről sem ő, sem a néző nem tudja eldönteni, hogy pontosan milyen térben és időben zajlanak, elmosódik az álom és valóság, racionális és irracionális határa. Az új cselekményszálakat René Magritte szürrealista festményei keretezik be, Walter pedig a függönyök takarása mögé lépve egyszerre válik két világ, az élők és a vámpírok uralta holtak birodalmának lakójává.

Ízelítő a filmből ITT !

Belépő: 800 Ft

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: