Medvék és más történetek – Németh Gábor és András László az Átfestett ikonokon

Egy medvekutató feljegyzéseiben olvashatjuk: „Az elképzelt medve és a valóságos medve között nincs is olyan nagy különbség. Minden attól függ, hogy mire is akarja az ember használni az állatot, pontosabban miért van szüksége az állatra. Így aztán az elképzelt medve és a valóságos medve egyaránt lehetséges medve, és ezen a ponton mosódnak el a különbségek.” Vagy mégsem? Kiderül azon a két esten, amelyet Kelemen Károly medvéi inspiráltak, és amelyen a medvékkel és radírokkal különös barátságban álló írók a vendégek.

2012. május 17., csütörtök, 18 óra
Vendég: András László és Németh Gábor
Kérdez: Szegő János
Zene: Darvas Kristóf

NÉMETH GÁBOR:
Németh Gábor, írói álneve szerint Gabriely György József Attila-díjas író, forgatókönyvíró (Presszó, Balra a Nap nyugszik), szerkesztő és tanár (Színház- és Filmművészeti Egyetem). 1956-ban született Budapesten. Kilenc könyve jelent meg eddig, a legsikeresebb és legismertebb talán a Zsidó vagy? A Kalligram kiadó szerzője. Alapító tagja volt az Örley-körnek, tagja a Magyar Íróválogatottnak, szerkesztője a 84-es Kijáratnak, a Magyar Naplónak, a Jak-füzeteknek, az Orpheusznak, a Magyar Rádiónak, az Octogonnak és a Literának.

„Volt egy híres magyar bűvész, Rodolfo, minden mutatványa előtt azt mondta, hogy csak a kezemet figyeljék, mert azzal csalok. Minden szépirodalmi szöveg elé ezt a mottót kell odaképzelnünk” – állítja. Írt már Kelemen Károly vasaló medvéjéről, de a klasszikusok átdolgozása sem áll távol tőle.

További információk róla:

http://www.szepiroktarsasaga.hu/Tagjaink/N%C3%A9meth_G%C3%A1bor
http://www.kalligram.com/?cl=autori_item&iid=115
http://irodalom.elender.hu/nemeth/
http://www.emir.hu/szerzok/nemeth/index.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9meth_G%C3%A1bor_%28%C3%ADr%C3%B3%29

ANDRÁS LÁSZLÓ:
1966-ban született, 1980-ban kezdett verseket írni.1984-88 között jelentek meg írásai lapokban. Azóta nem publikált, mert – ahogy mondta – nem érezte azt, hogy olyasmi került volna ki a keze alól, amivel meg lett volna elégedve – egészen eddig a könyvig.

Dolgozott könyvtárosként Újpesten, szociális munkásként Kőbányán és Csepelen, magyar-történelem szakra járt az ELTE ÁITFK-ra, majd Egerben fejezte be. Több mint 15 éve médiafigyelőként dolgozik – ebből négy évet, 1998 és 2002 között – köztisztviselőként. Az Egy medvekutató feljegyzéseit 1998-ban kezdte írni. A Libri Kiadó szerzője.

„Egy valószínűtlen, talán csak elképzelt világból érkezik meg Oneofus, a medvekutató egy nagyon is valóságos, de cseppet sem valószínűbb világba: a Hivatalba” – olvasható a könyv fülszövegében. Ez alkalommal nem a Hivatalban, hanem Kelemen Károly képei között látjuk viszont a medvekutatót, András Lászlót.

További információk róla:
http://www.libri-kiado.hu/szerzok/szerzo/125/Andras_Laszlo
http://olvassbele.com/2012/03/08/andras-laszlo-egy-medvekutato-feljegyzesei/

DARVAS KRISTÓF:
Zenész, zeneszerző. Dolgozott a Krétakör Színház zeneszerzőjeként és zenei közreműködőjeként. Írt filmhez, színházi előadásokhoz zenét. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a színház mellett különböző formációkban alternatív együttesek több hagszeren játszó (tangóharmonika, zongora) zenésze is. Tagja volt Rutkai Bori Specko Jedno nevű zenekarának. Saját műsora is van “Beat és underground bárzongorára” címmel, mindemellett rendszeresen közreműködik irodalmi esteken.

http://www.youtube.com/watch?v=GgmKoigDlTQ

Következő beszélgetés:

2012. június 28., csütörtök, 18 óra
Vendég: Lábass Endre
Kérdez: Jánossy Lajos
Zene: Darvas Kristóf

Az estek a Szépírók Társaságával együttműködésben jöttek létre.

Belépő: 500 Ft

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: