Heti-Ernst!

Ezen a héten is várunk Kelemen Károly Átfestett ikonok kiállításán! Filmvetítés és tárlatvezetés mutat új nézőpontot a művek értelmezéséhez!

Szerdán, 19 órától Alain Robbe-Grillet A szép fogolynő (La belle captive, 90 perc, 1983) című alkotását Cieklinski Sándor filmesztéta mutatja be!

Alain Robbe-Grillet a francia ‘új regény’ egyik legfontosabb szerzője, aki az irodalmi újításokat rendezőként a filmjeiben is alkalmazza. A film főszereplője Walter, egy titkosügynök, vele történnek meg olyan események, amelyekről sem ő, sem a néző nem tudja eldönteni, hogy pontosan milyen térben és időben zajlanak, elmosódik az álom és valóság, racionális és irracionális határa. Az új cselekményszálakat René Magritte szürrealista festményei keretezik be, Walter pedig a függönyök takarása mögé lépve egyszerre válik két világ, az élők és a vámpírok uralta holtak birodalmának lakójává.

Ízelítő a filmből ITT !

Belépő: 800 Ft

Vasárnap 16 órától Dr. Radnóti Sándor Széchenyi-díjas kritikus és irodalomtörténész tárlatvezetésén vehetsz részt.

Ki is Radnóti Sándor és miért lehet érdekes az ő értelmezése Kelemen Károly képeivel kapcsolatban? Nem kérdés!

PhD kutatási területe a kritika, művészetfilozófia a 20-21. században, így igencsak szakavatott ismerője a parafrázisoknak és a művészeti átvétel kérdésének, mely alapeleme Kelemen Károly munkáinak. Ezen kívül az ELTE Esztétika Tanszékének docense (1990-1993), majd egyetemi tanára 1993-tól. A Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetben akkreditált doktori (PhD) alprogram vezetője. Így friss és naprakész tudományos rálátása van a kérdésre.
2003. április 22-én előadást tartott a Mindentudás Egyetemén Jó ízlés, rossz ízlés címmel. Az előadást megnézheted ITT !

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: