„A szem tekintete” II.

A Tükör által homályosan című kiállításunkhoz kapcsolódó irodalmi program

2013. március 1., péntek 18 óra
Márton László, Falcsik Mari, moderátor: Lévai Balázs

Mit néz a tekintet? Nem néz semmit, és a semmit nézi. Őrködő jelenlét, lesben áll önmagára és ugyanakkor a másikra is várva. Wittgenstein azt írja: „amikor egy szemet nézel, akkor egy olyan dolgot látsz, amelyik éppen kilép önmagából. A szem tekintetét látod.” Van-e több száz


Desktop1Márton László: „Joseph Hafner, aki később litográfusként vált ismertté, fiatalon festőként indult. Első nagyobb vizsgamunkáján azt a jelenetet akarta megörökíteni, amint a Bölcsesség fölkeresi a tömlöcben sínylődő római filozófust, Boëthiust. Hafner az istennő ábrázolását könnyen megoldja, viszont annál nehezebben boldogul a filozófus portréjával, minthogy mestere, August Füger szerint a képmás egyszerre kell, hogy élethű, pontos és hiteles legyen. Munkája közben Hafner rájön, hogy az élethűség, a pontosság és a hitelesség nehezen összeegyeztethető fogalmak.”éves tekintet, amely egy eleve hiányzó találkozás töréssíkja, annak minden vonzerejével és nyugtalanságával együtt? Van-e női és férfi tekintet?

Falcsik Mari: „Számomra különös jelentősége van ennek a felkérésnek, mivel csodálatosan összecseng a Könyvhétre megjelenő verseskötetem, a Nőket néző képek alapgondolatával. Ezeknek a verseknek az eredője ugyanis 48 női portré volt: fotó, festmény, grafika, montázs, kollázs, médiaprint – mindenféle formájú kép, amivel a 20-21. századi portré újraértelmezett műfaja megajándékoz minket. A versben megszólaló kitalált nők fiktív önéletrajzát is e képek ihlették – ehhez méltóan minden verset és életrajzot illusztráció díszít: Lantos László Triceps kollázsai, amelyek az eredeti portrék felhasználásával születtek.”

Belépőjegy: 500 Ft

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: