Hilary Jeffery – Sőrés Zsolt Ahad: Duna blues variációk

2013. március 15., péntek 19 óra 30 perc

Tükör által homályosan című kiállításunk társművészeti programja:
Hilary Jeffery – Sőrés Zsolt Ahad
Duna blues variációk (kortárs zenei koncert) 

Hilary Jeffery – harsona, tromboscillator, elektronika
Sőrés Zsolt Ahad – öthúros mélyhegedű, egyedi készítésű- és átalakított áramkörös hangszerek, “lo-fi” szintetizátorok, hangzó tárgyak

Belépő: 900 Ft

Desktop4

Hilary Jeffery
A Berlinben és Amszterdamban élő angol zeneszerző és harsonaművész munkásságának fókuszában az improvizált, elektronikus és a kortárs experimentális zene állnak. Azzal együtt, hogy a világ egyik legnevesebb kortárs zenei együttesének, a Zeitkratzernek a tagja évek óta, szólistaként is jelentős életművet tudhat már maga mögött, emellett pedig számos kísérleti zenésszel, hangművésszel és együttessel dolgozik együtt. Catherine Christer Hennix, Splitter Orchester, Jimi Tenor, Kreepa, The Barton Workshop, Apa Ini, Keith Tippett’s Tapestry, Band of Holy Joy, Sand, Earthling, Hugh Davies, Germ, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble – ezek a projektek és együttműködések csupán részei annak a kiterjedt életműnek, amelyet a társművészetekkel is intenzíven foglalkozó Jeffery érdeklődésének a előterében állnak. Harsonásként, improvizátorként az elmúlt harminc évben olyan művészekkel játszott együtt, mint Amelia Cuni, Tobias Delius, Marco Eneidi, Keiji Haino, Pamelia Kurstin, Tony Levin, Louis Moholo, Palle Mikkelborg, William Parker, Paul Rogers, Terje Rypdal, Elliot Sharp, Alexander Von Schlippenbach, Frances-Marie Uitti. A hangszer megújítójaként az ő nevéhez fűződik az. ún. „tromboszcillátor” megalkotása is (egy olyan eszköz, egy oszcilláló harsona soundscape, amelyben a harsona hangja közvetlenül összekapcsolódik az oszcillátorral, ring modulátorokkal, filterekkel és a delay effektekkel).

Sőrés Zsolt Ahad

Sőrés Budapesten él, húsz éve játszik improvizatív-, zörej- és kortárs experimentális zenét; hangszerei a hagyományos és az öthúros mélyhegedű, valamint a különböző, egyedi készítésű hangszerek, áramkör-átalakított játékok, „lo-fi” analóg szintetizátorok és hangforrások, hangzó eszközök.. Aktív projektjei: Ahad’s Masters Garden szóló- és kollektív projekt japán és dán vendégművészekkel, trió Franz Hautzingerrel és Isabelle Duthoit-val, kvartett előbbiekkel és Erhard Hirttel, trióJulius Fujakkal és Hautzingerrel, duó Jean-Hervé Péron Art-Erroristtal (az 1971 óta működő legendás krautrock zenekar, a Faust alapítójával), Noise Flowers (Oli Mayne-nel és Wahorn Andrással). További projektjei: Theme(Richard Johnsonnal, Stuart Carterrel), I Belong to the Band (Adam Bohmannal, Oli Mayne-nel és Jean-Michel Van Schouwburggal), Ahad & ChrS (duó Christian Skjødttel), Positive Noise Trió (Kováts Gergővel és Kovács Gergellyel), Spiritus Noister (Ladik Katalin és Szkárosi Endre fonikus költőkkel), duó Christian Kobival, duó Christopher Williamsszel, duó Rhodri Davisszel,Lektrónia című multimédiás projekt Ladjánszki Márta koreográfussal és Koroknai Zsolt képzőművésszel stb. Sőrés emellett több mint tizenöt éve dolgozik együtt különböző színházakkal és kortárs táncművészekkel, tánccsoportokkal is. 2012-ben a kelet-európai országokban megrendezett Sound Exchange fesztivál-, szimpózium- és programsorozat magyar kurátora volt. Versei, experimentális textuális munkái eddig két könyvben láttak napvilágot. 2009-től a kultikus horror-underground-szürrealista filmrendező, Andrej Iszkanov (Habarovszk, Orosz Távol-Kelet) egyik munkatársa.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: