FRENÁK PÁL TÁRSULAT: InTimE-etűdök

2013. június 21. 20:30

Kortárs tánc és képzőművészet, kontrasztok és színek, test és szenvedély egy különleges estén az Ernst Múzeumban.

Belépő: 1900 Ft

Képzőművészeti alkotássá varázsolt színpadi pillanatok, műtárggyá varázsolt test – mondják Frenák Pál koreográfus emblematikus, Európa-szerte nagy sikerrel turnézó InTimE című előadásáról. Így aztán kétség sem férhet ahhoz, hogy milyen izgalmasan mutat majd a helyszínre adaptált InTimE az Ernst Múzeum kiállítóterében, Csurka Eszter festményei, művei között.
A sokoldalú képzőművész legfőbb témája ugyanis a szüntelenül mozgásban lévő emberi test; az alkotó kiállításon bemutatott képei előbb olaj-akril mozdulatlanságba zárják a mozgó, táncoló testek lendületét, Frenák Pál kiváló táncosai pedig újra mozgásba hozzák a képpé merevített pillanatokat. A táncelőadást beszélgetés követi Frenák Pál koreográfus, Csurka Eszter képzőművész és Gulyás Gábor esztéta részvételével.

InTimE_Frenak Pal Tarsulat_Boczko Tamas (1)

InTimE. Szenvedély, kiszolgáltatottság, erő, törékenység, éles fények, mély kontrasztok. Frenák Pál előadásában vörös rózsákkal teleszórt tiszta fehér térben találkoznak, fonódnak össze vagy épp taszítják el egymást a kapcsolatok hálójába gabalyodott, botladozó, csábító, vágyakozó és vergődő figurák. Az emblematikus vörös kanapé mellett, körül, mögött.

Frenák Pál InTimE című koreográfiáját 2008 decemberében láthatta először a közönség és a bemutató óta eltelt négy évben a produkció meghódította a hazai és a nemzetközi táncszcénát egyaránt.  A 2009-ben az év legkiemelkedőbb táncelőadásának járó Lábán-díjra jelölt előadás a premier óta járt már többek között Franciaországban, Olaszországban, Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban, Dániában, Litvániában illetve Belgiumban is. A darab 2012 tavaszától új szereposztásban látható: a produkció a Cirque du Soleil kötelékében is dolgozó táncossal, Feicht Zoltánnal és a fiatal tehetséggel, Vasas Erikával egészült ki.

Frenák Pál 1957-ben született Budapesten. Gyermekkora meghatározó mozzanata, hogy szülei siketek és nagyothallók voltak, így első elsajátított kifejező eszköze a jelnyelv lett, ami különleges fogékonyságot fejlesztett ki benne az arcjáték és a gesztusok, az emberi testtel kifejezhető tartalmak iránt. Frenák útkeresésének első állomása Párizs, ahová az 1980-as évek derekán távozott. Itt a klasszikus balett több illusztris személyiségével dolgozott, valamint Cunningham, illetve Limón tánctechnikát tanult. Francia feleségének, Catherine Frenák építésznek köszönhetően betekintést nyert a kortárs művészetek világába, és megismerte a rendhagyó forma- és térhasználatot. Pier Paolo Pasolini olasz rendező filmjei, Francis Bacon munkái, Gilles Deleuze francia filozófus írásai nagy hatást gyakoroltak későbbi alkotásaira. 1999-ben a már tízéves múltra visszatekintő Compagnie Pal Frenakot fiatal magyar táncosokkal kibővítve párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá alakította, mely egyedülálló táncnyelvet hozott létre. Ennek fontos jellemzője a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata csakúgy, mint társműfajok (cirkusz, színház, divatbemutató, kortárs zene) beemelése az alkotásokba. Frenák Pál a hazai táncéletben radikálisan új stílust hozott a maga dinamikus mozgásvilágával, újfajta érzékenységével, a verbális üzeneteken túlmutató kifejezési formáival. Innovatív tér- és testhasználata meghatározó hatással volt a hazai kortárs tánc fejlődésére.

InTimE_Frenak Pal Tarsulat_Boczko Tamas (2)

Koreográfusi, alkotó munkája mellett rendszeresen ad szakmai workshopokat, a társulattal beavató előadásokat tart középiskolások részére, közönségtalálkozókon és szakmai beszélgetéseken vesz részt, nagy hangsúlyt helyezve a más művészeti ágakkal és a közönséggel fenntartott folyamatos párbeszédre. A legismertebb európai kortárs zeneszerzőkkel dolgozik együtt. Koreográfiáihoz a zenét komponált többek között Kurtág György, Patrick Schneider, Francois Donato, Fred Bigot és Fabrice Planquette is.

Koreográfus: FRENÁK Pál
Táncosok: Marie-Julie DEBEAULIEU, FEICHT Zoltán, HOLODA Péter, JANTNER Emese, Nelson REGUERA, VASAS Erika
Zene: GERGELY Attila
Fény: MARTON János
Hang: HAJAS Attila
Díszlet & maszk: MAJOROS Gyula

Jelmez: SZABÓ Gergely
Színpad: MOLNÁR Péter, ZOLTAI György

 

Támogatók:

Arcus Temporum, Picardie, Espace des Arts, La Rose des Vents, Centre National de la Danse à Pantin, Ministére de Culture et Communication, Région Nord-Pas de Calais

www.ciefrenak.fr

 

Videó:

http://www.youtube.com/watch?v=_Uz2n6qknVA

Kritikák, elemzések az InTimE című előadásról:

http://nol.hu/kult/frenak

http://www.revizoronline.com/hu/cikk/1111/frenak-pal-tarsulat-intime-trafo-godor/?label_id=228&first=90

http://kultura.hu/main.php?folderID=957&articleID=279027&ctag=articlelist&iid=1

http://7ora7.hu/programok/intime/nezopont

%d blogger ezt szereti: