Aktuális programok

Múzeumpedagógiai program a TÜKÖR ÁLTAL HOMÁLYOSAN című kiállításunkhoz kapcsolódóan

FORDÍTOTT NAP

forditott_nap_szines12013. ÁPRILIS 6., 11-18 ÓRA
A Műcsarnok az elmúlt évek hagyományához híven immár harmadszor rendezi meg rendhagyó múzeumpedagógiai programját, melynek során egy teljes napon át ismét gyerekek fogadják a látogatókat; foglalkozásokat vezetnek, felügyelnek a kiállítótermekben, tárlatvezetéseket tartanak, segédkeznek a ruhatárban és a pénztárban.
Aki ezt a napot választja a Tükör által homályosan – Arcok tegnap és ma című kiállítás megtekintésére, megtudhatja, hogy vélekednek a fiatalok a kortárs képzőművészetről, miként interpretálják a műalkotásokat, és hogy miért érdekes számukra ez a tárlat.

A programon közreműködnek a SZEMAFOR Stúdió tagjai, valamint a budapesti Liszt Ferenc Általános Iskola növendékei.

A foglalkozásokon, valamint a tárlatvezetéseken való részvétel belépőjegy megvásárlásával ingyenes.

Időutazás
A programra érkező iskolai osztályok Erdély MiklósIdőutazás című fotósorozatának mintájára elképzelhetik, milyen lenne saját magukkal találkozni a jövőben. A különös találkozásokat eljátszhatják, egy-egy jelenetét pedig meg is festhetik a fiatalok.

Korosztály: 6-10 évesek

Belső önarckép 
Bár arcunkra van írva, hogy mit gondolunk, milyen a mentalitásunk, hogy érezzük magunkat, első pillanatra mégsem derül ki rólunk minden. A felső tagozatosoknak szóló foglalkozáson a diákok egy belső tükör segítségével fotómontázst készíthetnek magukról, melyen képekben mesélhetik el, milyen jó tulajdonságaikat nem vesznek észre szüleik, tanáraik és kortársaik.

Korosztály: 10-14 évesek

Csoportportré 
A kétórás foglalkozáson arról beszélgetünk középiskolásokkal, hogy milyennek látják őket a felnőttek, a környezetük és saját korosztályuk, mi a szerepük egy-egy közösségben, milyenek otthon és az iskolában, viselkedésükkel és kinézetükkel kinek és minek akarnak megfelelni. Hajas Tibor Öndivatbemutató című filmjének megtekintése után arról esik szó, hogy ma kit tartunk „sztárnak”, kik a celebek, ki lehet példakép, majd a fiatalok önarcképeket készíthetnek, társaik pedig kiegészíthetik, továbbrajzolhatják ezeket a képeket, portrékat.
A foglalkozásokat Schopp Ildikó szociálpedagógus vezeti.

Korosztály: 14-18 évesek

Részvételi díj: 500 Ft/fő
Jelentkezés:
Szabics Ágnes
szabics.agnes@mucsarnok.hu

 

DUPLA VAGY SEMMI

A rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozássorozatok célja, hogy a tanulók egy-egy művészeti, természettudományi vagy társadalmi témát más-más múzeumban dolgozó múzeumpedagógus, muzeológus vagy művészettörténész segítségével több szempontból vitassanak meg. A programra jelentkező osztályoknak februárban és márciusban a Tükör által homályosan című kiállításhoz kapcsolódva a Stúdió Galériával, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeummal szervezünk közös múzeumpedagógiai programokat.

Játsszunk az idővel! 
Drámajáték jelmezekkel, kellékekkel. Változzunk át és idézzük meg a jövőt! Vajon milyenek leszünk 20-30 év múlva? Fölismernénk-e magunkat? Kívül is és belül is mások leszünk? Megváltozunk vagy sem? Ezekre a mindnyájunkat foglalkoztató kérdésekre keressük együtt a választ.
(6-10 éves)

Mondjam vagy mutassam?- az árulkodó testbeszéd
A kimondott szavak mögött sokszor rejtegetni való gondolatok húzódnak meg. De hiába! A testünk majd minden esetben elárul minket. Helyzetgyakorlatokkal sorra veszünk alapszituációkat és megvizsgáljuk, mi mindent rejtünk szavaink mögé és hogyan tesszük.
(10-14 éves)

Valóság (?!)-show a múzeumban 
Az élet színjáték, számtalan szerepben jelenünk meg mindannyian nap mint nap. Keressük együtt napjaink hőseit! Celeb vagy példakép? Mi a különbség? Te kit választanál?Mik az értékek? Mi az az értékrend? Külcsín vagy belbecs a fontos? Ezeket az izgalmas kérdéseket vizsgáljuk a legkülönbözőbb szituációk földolgozásával.
(14-18 éves)

Részvételi díj: 
Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.) : 400 Ft/fő
Ernst Múzeum (1065 Budapest, Nagymező u. 8.): 500 Ft/fő

Jelentkezés és további információ:
Bajor Gizi Színészmúzeum – Szebényi Ágnes: 06 20 575 89065
Műcsarnok, Ernst Múzeum – Szabics Ágnes:szabics.agnes@mucsarnok.hu